Planera löneuttaget fram till årsskiftet

När året går mot sitt slut är det läge för ägare till aktiebolag att planera sitt löneuttag. För inkomståret 2018 gäller att du kan ha en inkomst på 468 700 kr utan att behöva betala statlig inkomstskatt (20–25 procent). Detta utgör den så kallade brytpunkten. Notera också att högsta pensionsgrundande inkomst för inkomstår 2018 uppgår till 504 375 kr. För lönedelar över det beloppet får man som anställd alltså ingen valuta alls för de ca 31% i sociala avgifter som arbetsgivaren betalar.

Ta hjälp med att räkna ut minsta lön

Som ägare till ett aktiebolag med anställda, kan du under vissa omständigheter få en väsentlig utdelning med bara 20 procent skatt om du själv tar ut en viss minsta lön – de s.k. 3:12-reglerna. Dessa regler är snåriga, så ta hjälp av din revisor med att räkna ut vilken minsta lön du måste ha.

 

Gör rätt – sänk skatten till 20 procent

Optimal lön för 2018 baseras på ungefärlig vinst för bolaget, utdelningsbara medel och bolagets lönesummor. Mot den bakgrunden bedöms ägarens lön i förhållande till brytpunkten och 3:12-reglerna. Gör du rätt kan det finnas stora belopp att tjäna. Istället för att betala mer än 50 procent skatt på tjänsteinkomst, kan du komma ner till 20 procent skatt på aktieutdelning! Reglerna är tänkta att fungera på det här sättet, det är alltså inte fråga om aggressiv skatteplanering.